Ανακαλύψτε το πραγματικό πνεύμα της φιλοξενίας

ΚΡΑΤΗΣΗ

Σημαντικές πληροφορίες

Η καλύτερα διατηρημένη αναγεννησιακή πόλη της Ελλάδας, η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είχε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου χτιστεί από τους Ενετούς. Η δραματουργική, αριστοκρατική της κάτοψη, με τις οξυκόρυφες πύλες και τα στενά δρομάκια, αλλά και τα πολυάριθμα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά δημιουργικά πνεύματα ανά τους αιώνες. Μέσα στη θέρμη του καλοκαιριού πολλές από τις λεπτομέρειες που κάνουν το Ρέθυμνο μια τόσο μαγική τοποθεσία, είναι δυσδιάκριτες. Όταν όμως τα πλήθη των τουριστών αποχωρούν, η πόλη αναδύει την απαστράπτουσα ομορφιά της σαν μία Ενετή αρχόντισσα.

Μία ακόμα ενετική κληρονομιά είναι το Φρούριο Φορτέτζα (Fortezza) το πιο επιβλητικό οικοδόμημα του Παλιού Ενετικού λιμανιού. Την πρώτη πέτρα στα θεμέλια την έβαλε ο Βενετσιάνος Ρέκτορας Alvise Lando το 1573. Για πολλά χρόνια το φρούριο χρησίμευε ως καταφύγιο των ντόπιων ενάντια στις επιθέσεις των εχθρών. Το 1646, η Φορτέτζα και το Ρέθυμνο κατακτώνται από τους Οθωμανούς, οι οποίοι έχτισαν σπίτια στο εσωτερικό του φρουρίου και μετέτρεψαν τον Ενετικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου σε Οθωμανικό τέμενος του Σουλτάνου Ιμπραήμ Χαν. Αν και η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν είναι προσβάσιμη από το κοινό σήμερα, η Φορτέτζα προσφέρει μία σειρά αξιοθέατων εντός των τειχών της, μερικά εκ των οποίων είναι ο προμαχώνας της Παναγίας, το θέατρο Ερωφίλη (οικοδόμημα του 20ου αιώνα που χρησιμοποιείται για υπαίθριες εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες), η Αγία Αικατερίνη, ορθόδοξος ναός του 19ου αιώνα, η οικεία του Ρέκτορα και ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά.

Μπροστά από την κεντρική πύλη της Φορτέτζας, υπάρχει ένα πεντάγωνο οικοδόμημα κατασκευασμένο από τους Οθωμανούς, το οποίο στο παρελθόν χρησίμευε ως φυλακή, και τώρα στεγάζει το  Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1991, και φιλοξενεί σημαντικές συλλογές της τοπικής ιστορίας που χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική περίοδο, 3500-2900 π.Χ. έως και την Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Η Ενετική Λέσχη- Λότζια (Loggia) του Ρεθύμνου, που παλαιότερα αποτελούσε τόπο συνάθροισης των Ενετών αριστοκρατών, πιθανότατα χτίστηκε από τον Βερονέζο  μηχανικό Michele Sanmicheli. Το αρχικό σχέδιο παραμένει ανέπαφο, αν και το 1625 έγινε προσθήκη ενός ακόμα ορόφου. Σήμερα η Λότζια στεγάζει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που αξίζει να επισκεφθείτε αν έχετε πάθος με την ιστορία, ή αν επιθυμείτε να αγοράσετε βιβλία αρχαιολογίας.

Εάν θέλετε να ξεδιψάσετε ή απλά να θαυμάσετε ένα μοναδικό μνημείο, πραγματικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, κάντε μία σύντομη στάση στο Σιντριβάνι Ριμόντι (Rimondi). Αυτό το καταπληκτικό μνημείο χρονολογείται από το 1626, και ανοικοδομήθηκε με εντολή του Βενετσιάνου Ρέκτορα του Ρεθύμνου, A. Rimondi. Για να φτάσετε στο σιντριβάνι  περπατήστε από τη Λότζια προς τα κάτω, την οδό Παλαιολόγου έως ότου φτάσετε στην Πλατεία του Πλατάνου.

Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου είναι ακόμα ένα αξιοσημείωτο ενετικό μνημείο που δεν πρέπει να παραβλέψετε. Παλαιότερα ήταν η εκκλησία της Μονής των Φραγκισκιανών, ενώ κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής μετατράπηκε σε πτωχοκομείο. Εκτός από το ναό διατηρούνται ακόμα δύο παρεκκλήσια ανατολικά της εκκλησίας. Σήμερα ο ναός λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων.

Το Τζαμί Νερατζέ, επίσης γνωστό και ως Τζαμί του Γκαζί Χουσεΐν,  αρχικά ήταν ενετικό κτίσμα που στέγαζε την εκκλησία της Παρθένου Μαρίας των Αυγουστίνων. Παρά τις εκτεταμένες τροποποιήσεις, μπορείτε ακόμα να διακρίνετε την περίτεχνη είσοδο του αρχικού κτίσματος, καθώς και τρεις επιβλητικούς θόλους που προστέθηκαν από τους Οθωμανούς. Σήμερα το κτίριο στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο, υπό τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών.

Ένας από τους μείζονες θεσμούς ιστορίας και πολιτισμού, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1973 από τη Φαλή  Γ. Βογιατζάκη και τον Χριστόφορο Ι. Σταυρουλάκη. Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο και άρτιο δείγμα των ενετικών κατοικιών του 17ου αιώνα. Στο εσωτερικό του θα βρείτε μία μεγάλη συλλογή παραδοσιακής, λαογραφικής τέχνης: μία αίθουσα ειδικά αφιερωμένη στην τέχνη της πλέξης· μία αίθουσα για την τέχνη του κεντήματος και της πλέξης δαντέλας στον 17ο και 18ο αιώνα· στην τρίτη αίθουσα θα βρείτε δείγματα καλαθοποιίας και κεραμικής, καθώς και μεθόδους και εργαλεία των Κρητικών τεχνιτών· παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία, αλλά και εργαλεία για ζύμωμα και ψήσιμο του παραδοσιακού ρεθυμνιώτικου άρτου εκθέτονται στην τέταρτη αίθουσα· τέλος, υπάρχει μία ακόμα αίθουσα αφιερωμένη στα παραδοσιακά κρητικά επαγγέλματα.

Το Μουσείο της Θαλάσσιας Ζωής στην οδό Αραμπατζόγλου αποτελεί μια φαντασμαγορική εμπειρία για τους νεαρούς επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει Ενυδρείο.  Εάν ενδιαφέρεστε για την τοπική αρχιτεκτονική, αξίζει να το επισκεφθείτε, μιας και το μουσείο στεγάζεται στο εσωτερικό ενός παλαιού Αβαείου προσφάτως αναστηλωμένου. Οι νεαροί επισκέπτες θα απολαύσουν μια εξαίρετη συλλογή από μαλάκια, όστρακα, σφουγγάρια, ψάρια και απολιθώματα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο
Κοινωνικά μέσα
ΕΣΠΑ